ELVIS ŠAHBAZ – “Parenzana blues”

    
Share Button

(Self – released) 2017.
CD/digital
Neo- classical/medieval/mediterranean -SLOVENIA

Samouki gitarista Elvis Šahbaz rođen je 1969 godine u Banjaluci, ali ga je turbulentni životni put doveo na prostore slovenačke Izole gde poslednjih godina živi i radi.

On je muzičar neobičnog izvođačkog stila i pristupa, veoma  dobro poznat u mediteranskom i primorskom delu Slovenije. Njegovi muzički radovi su predstavljali podlogu za nekoliko soundtrackova i dokumentarističkih filmova, koji su itekako skrenuli pažnju tamošnje javnosti.

Tokom 2017-e godine u sopstvenoj režiji snimio je album sa  12 songova, 11 autorskih, dok je poslednja 12-a  delo DanilaKocijančiča.

Elvis je vrlo originalan stilista,gde sam način sviranja se oslanja na neke vrlo lične postulate neo-classical varijanti medieval upliva,  uz nadgradnju mediteranskog senzibilteta,pri čemu svaka poređenja sa određenim etabliranim instrumentalistima  su u  startu isključena.Na neki svoj način, Elvis”plete” teme,razgrađuje ideje, stvara i kreira sopstvene ritmove,gradi neki svoj lični film,sa vrlo specifičnom scenarističkom postavkom i režijskim rešenjima.”Paranzana blues”i zvuči kao soundtrack za neki imaginarni film,koji se  sluša u jednom  dahu,a sadrži vrlo puno tema za analizu,kao i za konstantna preslušavanja.
Elvis je gitarista, da ponovim još jednom vrlo originalnog i neobičnog stila,čija muzika je slušljiva kako za one poklonike medieval i neoklasičnih tendencija,tako i za one druge koji jednostavno uživaju u mogućnostima koje jedan ovako talentovan instrumentalista  svirački distribuira.

facebook.com/sahbazelvis