MATEJ KRANJC – “Pot skoz kamnolom” ( Pesmi Boba Dylana )

    
Share Button

MATEJ KRANJC..Put skroz kamnolom...CDCover(Nika Records) 2017.
CD/digital
Folk/acoustic – SLOVENIA

U samoj Sloveniji Matej Kranjc slovi za umetnika čija oblast intersovanja ne dodiruje samo muzičke forme. Takođe su pznate njegove brojne artističke aktivnosti, a i sama muzička diskografija nije mala.
I on je kao umetnik poželeo da na svoj način ispita Dylanov legacy, dajući naglasak na način interpretacije koji je blizak prvoj fazi delovanja američkog kantautora, iako sam repertoar kojeg je gopodin Kranjc upriličio obuhvata i neke druge periode karijere gospodina Zimmermana.Songovi su otpevani i prepevani na maternjem slovenačkom jeziku, a na albumu se našlo 11 numera, a evo prilike da pogledate o kojim se zapravo kompozicijama radi :

  1. Do grla sit (Love Sick)
  2. Ostani, kjer si (You Ain’t Goin’ Nowhere)
  3. Kakor ženska (Just Like A Woman)
  4. Gospodarji vojn (Masters Of War)
  5. Slepi Willie McTell (Blind Willie McTell)
  6. Ulica pozabljenih (Desolation Row)
  7. Vzdolž stražnega stolpa (All Along The Watchtower)
  8. Niz sanj (Series Of Dreams)
  9. Gospod s tamburinom (Mr. Tambourine Man)
  10. Lily, Rosemary in srčev fant (Lily, Rosemary And The Jack Of Hearts)
  11. Ni še mrak (Not Dark Yet)

Ni jednog trenutka ne treba sumnjati da je Dylanov materijal od strane Mateja Kranjca obrađen
vrlo pedantno, studiozno, takođe nadahnuto, što je naročito vidljivo kroz songove “Masters Of War” – “Gospodarji Vojn”i “All Along The Wachtower” – “Vzdolž stražnega Stolpa”

Sam ovde priređeni materijal poseduje ujednačenu atmosferu, a sama atmosfera je tako postavljena da imate osećaj dok preslušavate pesme, da se “između redova”, odnosno kroz priređene aranžmane, kao i samu vokalnu interpretaciju – nešto važno dešava.
Bob Dylan je  poslednjih sezonu-dve, iako on to sigurno ne bi želeo da je tako –   svojevrstan hit u brojnim bitnim i manje bitnim krugovima, a njegov rad se konstantno i iznova analizira. On je to sigurno zaslužio, a posebno je pitanje, kako ga drugi, a naročito deo umetničkog worldwide  establishmenta doživljava. Matej Kranjc je ponudio neko svoje viđenje i tumačenje, koje pretpostavljam u samoj Sloveniji dobija na pažnji i kompletnijem analitičkom pristupu.

nika.si