EYOT – “Innate”

    
Share Button

EYOT..Innate..CDCover(Metropolis Music ) 2017.
CD/digital
Jazz/fusion/ambiental – SERBIA

Niški sastav Eyot tokom godina egzistranja kontinuirano gradi vlastiti tok karijere, koja poslednjih sezona sve više dobija i internacionalni karakter. Postoje od 2008-e, a do sada su zajedno sa najnovijim objavili 4 albumska izdanja.

Iako je aktuelno ostvarenje “Innate” objavljeno ranije u digitalnoj formi na bendovoj “Bandcamp” strani, neposredno pred ovogodišnji beogradski “Jazz Festival”, “Metropolis Music” realizuje CD izdanje,koje je u njihovom klubu, kao i na samom festivalu u “Domu Omladine” koncertno promovisano.
Materijal je sniman u Chicagu, u “Electric Audio” studiju, a za miks i snimanje bio je zadužen Steve Albini. Inače album je podržan od strane “SOKOJ”-a.
Eyot predvođeni glavnim autorom, klaviristom Dejanom Ilijićem kroz 7 instrumentalnih tema na svoj način prolaze kroz forme jazza, fusiona, ambiental i classical varijanti, citirajući Balkansko i Istočno Evropsko ethno nasleđe, vrlo vešto ih tretirajući  kroz suptilne  aranžmanske upade. Niški kvartet je tokom godina sazreo u iskusan akt, koji konstantno istražuje kroz postavljeni muzički koncept, nijednog momenta ne dopuštajući da sam prisutan materijal potencijalnom slušalačkom uhu bude manje zanimljiv, da ne kažem dosadan. Eyot se izvođački ne ponavljaju, a takođe i ne gube u nepotrebnim improvizatorskim izletima, koji su efektno svedeni na simboličnu meru. A sve je to itekako primetno na aktuelnom albumu, kao i na njihovim “live” nastupima.
“Innate” sadrži materijal koji je vrlo prijatan za slušanje, ali koji takođe otkriva brojne autorske i izvođačke adute postave, koji su do sada bili  skriveni ili manje izraženi.

facebook.com/eyotband

metropolismusic.rs