DEPONIJA – “Deponija”

    
Share Button

DEPONIJA..Band Picture(Download) 2015.
Melodic hard rock/hard rock/rock – SERBIA

Pre neki dan mi je kolega iz Arilja Ivan Troški skrenuo pažnju na karijeru benda Deponija, čiji su članovi dolazili iz 3 grada ( Arilje, Požega, Užice), zamolivši me, da ukoliko sam zaintersovan uradim recenziju njihovih snimaka. Upravo tako – snimaka, jer zvaničan album do sada nije objavljen, a materijal je postavljen na “youtube”, gde se može čuti, a takođe i saznati sve ono što je relevantno za istorijat grupe.
Kako me ovakve teme i bendovi itekako zanimaju, ponudu sam prihvatio, i evo prilike da se i sa moje strane dodaju neke informacije i stavovi o materijalu grupe.
DEPONIKA..Band picture 2Deponija su bend koji je delovao tokom 80-tih godina, i u ono vreme su pokušavali da svoju karijeru maksimalno “prebace” iz lokalno/regionalnog atara, u koliko je moguće Ex-yugoslovenski okvir.
Konstantna boljka velikog broja aktera tadašnje nacionalne scene, bili su izdavači i izlazak albuma, koji je za mnoge predstavljao nepremostivu prepreku. Grupa je u ono vreme svoja tri snimka “nosila”  u Sarajevo, dolazilo je i do određene saradnje sa Branom Likićem i njegovim studiom “BLAP”, i pregovaralo se o objavljivanju albuma. Tada nije došlo do realizacije, a bilo je još određenih ponuda od strane aleksandrovačkog “Diskosa”, koje je bend odbio, ne slažući se sa njihovom višegodišnjom pro narodnjačkom izdavačkom politikom. Kasnije je sudbina grupe postepeno prepuštana slučaju, i tako se jedna priča, koja je mogla biti realizovana okončala, a članovi postave su otišli svaki na svoju stranu.
Ipak, da se sve ne prepusti zaboravu, u akciju stupa pomenuti Ivan, koji materijal postavlja na “youtube”,  a takođe i putem društvenih mreža nastavlja da promovisanjem produži priču o bendu.
Od 12 ponuđenih numera ( neke su sa drugačijim remixom ponovljene ), realizovanih 1985-e, 1988-e, i 1989-e, jasno se da protumačiti, šta je Deponija u muzičkom smislu želela da kaže. Njihovi songovi su na terenu melodic hard rock/hard rock i rock forme, gde se izdvajaju tekstovi, vokalno jasno artikulisani i postavljeni. Deponija su u postavi imali i zanimljive gitarske duele, kao što je to na neki način bilo “prepoznatljivo” tokom perioda 80-tih.
Melodičnost je bila evidentna, ali paralelno sa njom išlo je i muziciranje, naročito pomenuti dueli gitara, koji su jasno odslikavali kako bend razmišlja. Sigurno da je za njihov materijal bila potrebna relevantna produkcija, što važi i danas, ukoliko postoji želja da se snimci revitalizuju i u nekakvoj formi/formatu pojave.
Deponijin hard rock/rock nije uspeo u ono vreme da se adekvatno ostvari, ali nikad nije kasno da se određena priča ovog puta u izmenjenijim okolnostima ponovi, i u nekoj drugačijoj varijanti realizuje.

https://www.youtube.com/watch?v=S99WI8AStSc&list=PLO5hleEsbUYpaOeoZxK7gqjLve4VVBHIF&index=7